Tags

, , , , , , , ,

Mijn zoektocht naar Geurt Meurs begon vanochtend met een intrigerend tweetje van journalist Menno Pot.

 

 

Menno Pot verwees naar een berichtje van ene Geurt Meurs van enkele maanden eerder: ‘Zwemmen zou een olympische sport moeten zijn, als het dat al niet is.’

Geurt Meurs. Ik kreeg de wildste fantasieën bij die naam. Zijn profiel bleek echter leeg. Alleen deze foto:

 

geurt-foto

(profielfoto Geurt Meurs)

 

Ik wilde meer weten van Geurt. De man bleek maar liefst 130 twittervolgers te hebben.

Zelf volgde Geurt slechts 12 mensen. Ik trok ze eens na. Het bleken stuk voor stuk mensen met een opmerkelijke kijk op het leven, die ik graag met mijn medetwitteraars deelde:

 

 

Achter deze twitteraars, zo constateerde ik al snel, ging een hele wereld schuil, die mij nog volledig vreemd was.

Neem U.R.W. Raum, een kalende man van middelbare leeftijd. In zijn twitterprofiel stelde hij een heuse levensvraag: ‘Mag ik vragen als je kaal bent?’

Of Gré Kaft. Met de onweerstaanbare profieltekst: ‘1 uur 50, 5 uur 200, de hele nacht 300 euro, als je erg lekker bent dan kijken we wel.’

 

gre-kaft

(profielfoto Gré Kaft)

 

Net als Geurt volgden denker U.R.W. en de wulpse Gré precies 12 twitteraars, onder wie inmiddels bekende namen als Roy Kaps, Vikram van Woensel en Grundt Vuisters.

In dat rijtje vond ik ook Gibo Delf. Delf tweette in april deze ontroerende oproep: ‘JA ik heb manieren JA ik heb respect voor anderen JA ik help graag anderen Ik doe dit omdat ik goed ben OPGEVOED RT als jij dat ook bent.’

Tijdens mijn zoekwerk stuitte ik tevens op ene Bert Meurs, vermoedelijk familie van Geurt. Dit voorjaar zag hij het leven nog zonnig tegemoet: ‘Lekker weertje! Zou wel, getooid in een voetbalbroekje, een terrasje willen pikken. Moet helaas werken, eveneens in voetbalbroekje.’

 

bert-meurs

(profielfoto Bert Meurs)

 

Geurt Meurs, die naam bleef me intussen achtervolgen. Ik had ‘m eerder gehoord, dat wist ik inmiddels wel zeker. Maar waar?

Zoals Theo Maassen (*) ooit constateerde dat hij, en veel andere Nederlanders met hem, hersencellen had die de hele dag René en Willy van de Kerkhof zaten te onthouden, had Geurt Meurs zich stiekem onder mijn hersenpan genesteld.

Ik kon hem in eerste instantie alleen niet thuis brengen, die Geurt. Had inmiddels wel concrete beelden bij zijn naam; van een man met onvervaarde blik en een pijp. Ineens wist ik waar ik hem moest zoeken.

 

beste-homos

 

In mijn boekenkast vond ik na enig zoeken ‘Beste Homo’s Van Het Waardetransport’, een brievenboek van – juist – Geurt Meurs. Geurt was echter nooit verder gekomen dan één brief. Aan de minister-president, dat wel.

Die brief begint als volgt: ‘Ik verzamel teennagels van grote, charismatische leiders, en alhoewel u allesbehalve een groot leider bent, laat staan een charismatische, zou u mij een immens plezier doen met een envelop met daarin wat van uw ‘nailclippings’…’

Meurs’ pennenvrucht was opgenomen in een bundel, waarin ook Roy Kaps (De Kans Dat U Naakt Bent), Vikram van Woensel (De Vage Kennis), Dick de la Roche (Gewoon Lekker Leven), Grundt Vuisters (Ingedaald) en U.R.W. Raum (Zij Droeg Een Naambordje Met Niks Erop) een plek hadden opgeëist.

 

net-niet

 

Mijn brein had me verbaasd. De grijze massa, die namen doorgaans al is vergeten voordat ze me bij de eerste handdruk zijn meegegeven, bleek op commando zomaar de naam van een fictieve auteur te kunnen produceren.

Uit de bundel Net Niet Verschenen Boeken van – wie anders? – Gummbah. Met verder prachtbijdragen van Jack Simons (Een Lelijke Homo Heeft Geen Reet Aan Zijn Kont), Yitzhak Weuspak (Woorden Als Warme Worsten) en Epi Duist (Met Een Rugzak Stampvol Porno Dwars Door Aken).

Geurt Meurs, ik weet het nu echt zeker, die naam ga ik nooit meer vergeten.

 

 

P.S. In 2004 maakte ik voor Omroep Brabant onderstaande reportage over Gummbah, waarin zijn vriend Hans Teeuwen (**) een belangrijke bijrol claimde. Rond 7.10 wordt zowaar het brievenboek van Geurt Meurs gepresenteerd.

 

 

 

(*) In 2006 maakte ik deze televisiereportage over Theo Maassen op de set van de televisieserie Waltz.

(**) Over Hans Teeuwen en zijn cabaretpartner Roland Smeenk maakte ik in 2007 deze korte documentaire.